Jazz Festival directeur Alexander Beets is heel duidelijk
“We moeten met het Jazz festival niet proberen Ahoy op de Hof na te bouwen. We willen dat de bezoekers naast de muziek ook van de stad, de vele terrassen en de gezellige sfeer genieten.”
Sinds 1979 is Het Amersfoort Jazz Festival een bekend muziekspektakel, dat viel samen met de opening van de Flint. Adrie Colpaart is dan een van de mannen van het eerste uur. Het Amersfoort Jazz Festival een bekend muziekspektakel. Muziekliefhebbers uit het hele land genieten in de sfeerrijke Amersfoortse binnenstad van het optreden van jazzmusici tijdens een swingend driedaags (tegenwoordig vierdaags) festival. De optredens zijn zowel binnen als buiten. Organisatie is in handen van ‘Stichting Jazz in Amersfoort’.
Math Meester
was grondlegger van het Amersfoortse Jazzfestival. Naast zijn voorzitterschap van de stichting Jazz in the City was hij ook voorzitter van Radio Keistad Jazz en bestuurslid van Contactcommissie van de Keistadfeesten en Dias Latinos. Hij nam deel aan het gemeentelijk overleg voor stadspromotie en was betrokken bij andere Amersfoortse festivalorganisaties.
Voor zijn verdiensten voor Amersfoort en de Amersfoortse festivals ontving Math in 2004 een koninklijke onderscheiding. Hij genoot grote bekendheid in de stad. Maar hij stond ook bekend als een perfectionist, een ’chaotische perfectionist’ zoals hij het zelf noemde. Gecombineerd met zijn hardnekkige inzet, was hij voor degenen met wie hij moest overleggen (gemeente, politie, sponsors) niet altijd de gemakkelijkste gesprekspartner. Daarover zei hij zelf eens: ,,Ik kan me best voorstellen dat anderen moe van mij worden of mij eigengereid vinden. Als iets in mijn kop zit, moet en zal het zo gebeuren.” In 2009 overleed deze belangrijke pionier van het Amersfoorts festivalleven.
Het vierdaags Jazzfestival zoals we dat nu kennen ontstond in 1985 toen Math Meesters subsidie aanvroeg voor een aansprekend, professioneel jazzfestival. Een muziekevenement met een brede programmering waar alle leeftijdsgroepen wel iets van hun gading zouden vinden. Streven was om het festival op diverse locaties in de binnenstad te laten plaatsvinden. Met deze actie stond Math aan de wieg van een imponerend en swingend muziekfestival dat elk jaar weer duizenden belangstellenden trekt.
Het Amersfoort Jazz Festival ontving in de periode 2009-2012 een meerjarige structurele subsidie van de gemeente Amersfoort. In 2011-2012 werd de aanvraag voor subsidie door het Fonds Podiumkunsten afgewezen. Andere geldbronnen werden gezocht en met de Rabobank werd er een belangrijke sponsor gevonden. Het jazzfestival ging verder onder de naam Rabobank Amersfoort Jazzfestival.
Professionaliseren
De Amersfoortse organisatoren van het jazzfestival wilden het jazzklimaat in Nederland verder professionaliseren door het bevorderen van talentontwikkeling, (internationale) uitwisseling en samenwerking.
Als opmaat naar het festival organiseerde Amersfoort Jazz jaarlijks concerten in de Observant in Amersfoort en op andere plekken in de regio (onder de noemer ‘Jazz aan de Amer’) en ondersteunde het cultuur-educatieve projecten in de regio, zoals workshops, masterclasses en stages.
Fusie met Global Village Festival
In 2012 fuseerde het Amersfoortse Jazz Festival met het Global Village Festival voor wereldmuziek. De volgende edities kenmerkten zich door een internationaal karakter en artistieke verrijking met wereldmuziek en experimentele muziekvormen als improvisatie, contemporary jazz en fusion.
Vanaf 2013 is het Jazzfestival uitgebreid naar vier dagen. De optredens zijn nog altijd in binnenlocaties en op de pleinen en openbare ruimtes in de binnenstad. De organisatie is, na het overlijden van Math Meester, in handen van Stichting Amersfoort Jazz (met Alexander Beets als festivaldirecteur) en richt zich meer op aanstormend talent.
European Capital of Jazz
Naast het organiseren van het Jazzfestival heeft Amersfoort Jazz in 2013 een bredere doelstelling, namelijk de stad Amersfoort profileren als ‘European Capital of Jazz’. Beroemde artiesten komen uit binnen- en buitenland zoals Hans Dulfer, Carel Kraayenhof, Ruud Jacobs, Joris Linssen & Caramba en de Handsome Harry. Het festival is nog altijd een belangrijk podium voor de Nederlandse jazz.
Vanaf 2014 programmeert de organisatie van het Rabobank Amersfoort Jazzfestival artiesten die een breed publiek aanspreken. De duizenden liefhebbers kunnen genieten van de nieuwste muziekontwikkelingen. Alle denkbare genres beklimmen de podia. Zoals nieuwe of vernieuwende jazz en improvisatie van Nederlandse bodem. Maar ook muziekvormen die een integratie van jazz- en jongerencultuur laten zien zoals rap, r&b, hiphop, dance, dj’ing en wereldmuziek. In zalen en horecagelegenheden staan kleinere acts van artistiek complexer niveau.
Ontwikkeling van het Jazzfestival in de afgelopen jaren
- In 2007 en 2008 deed ook Levob Jazz mee aan het driedaagse festival. De Groenmarkt vormde het decor van het optreden van Levob Jazz waar op het verrijdbare podium de muziek gespeeld werd.
- In 2009 wilde de organisatie dat er meer ruimte zou komen voor concerten waarbij de nadruk ligt op artistieke vernieuwing en verdieping. Er wordt meer ruimte gemaakt voor cross-over en experiment. Met ‘Le Festival de Muzen in Amersfoort Jazz’ komt er integratie van innovatieve en experimentele jazz.
- In 2011 werd ook de internationale conferentie en showcase ‘Gateway to Global Jazz’ van Stichting JazzNL geïntegreerd in Amersfoort Jazz. Hiermee groeide het aantal optredende internationale artiesten. De conferentie bracht professionals uit de hele wereld samen. In 2012 waren er artiesten uit 26 landen aanwezig voor een vierdaags programma. Amersfoort was bovendien host geworden van de Summit of International Jazz Festivals van de International Jazz Festival Alliance Foundation (IJFAF).
- In 2011 bracht Jazzpianist Peter Beets met de Amerikaanse trombonist Curtis Fuller een live album uit met de titel ‘Live at Amersfoort Jazz Festival’.
- De samenwerking met de Federatie van Nederlandse Jazz Festivals (FNJF) werd geïntensiveerd. In de FNJF zijn circa 35 festivals aangesloten. Een vaste medewerker van Amersfoort Jazz is verantwoordelijk voor de tweejaarlijkse bijeenkomsten waar onderwerpen als financiering, talentontwikkeling, kennisdeling en professionalisering aan de orde komen. Op deze wijze versterkt Amersfoort Jazz haar positie als toonaangevend evenement in het Nederlandse festivallandschap.
- In 2015 was het programma vernieuwd. Op de Hof was op twee kleine podia een afwisselend en continu programma. De programmering is rond vijf thema’s die naast en soms ook door elkaar heen lopen. Dit zijn Global Village concerten, levende legendes, jonge talenten, XL formaties en het Amersfoorts accent.
Naast het Hoofdpodium van Rabobank Amersfoort Jazz 2015 op het Lieve Vrouwekerkhof waren optredens gepland op onder meer de Hof, Groen-, Appel-, en Varkensmarkt. Daarnaast werden concerten gegeven in theater de Lieve Vrouw en de Observant. Het gratis toegankelijke evenement trok circa 115.000 bezoekers. Met meer dan honderdduizend bezoekers werd het succes van de Amersfoort Jazz zo groot dat Amersfoort met stip op de Nederlandse Jazz muziekkaart is gezet. - Zo werd Amersfoort na ruim vier decennia een van de bekendste Jazzfestival-steden van Europa. Inmiddels is er een team van professionals met een uitgebreid netwerk druk bezig met de organisatie van een geweldig evenement. Festivaldirecteur Alexander Beets “We moeten niet proberen Ahoy op de Hof na te bouwen. We willen dat de bezoekers naast de muziek juist ook genieten van de stad, de vele terrassen en de gezellige sfeer. We proberen dit jaar de terrassen zo lang mogelijk uit te laten staan en meer in te zetten op kwaliteit in plaats van kwantiteit.”
Geef een reactie