ArteGanza- Connecting Cultures heeft zich als doelstelling gesteld om kunst, cultuur en bevolkingsgroepen bij elkaar brengen en zodoende de kracht, schoonheid en diversiteit te laten zien.
Elke cultuur kent haar eigen gevarieerde en originele kunstvormen. Deze kunstvormen zijn niet altijd zichtbaar. De doelstelling van ArteGanza Connecting- Cultures is om kunst, cultuur en bevolkingsgroepen bij elkaar brengen en zodoende de kracht, schoonheid en diversiteit te laten zien. Dit doet zij door het bieden van een podium en om het huis te zijn van kunst en creatie. ArteGanza doet dat niet in haar eentje. De organisatie heeft elk jaar nieuwe partners die ArteGanza van harte ondersteunen.
Hassan Ellamouri
Hassan Ellamouri is de pionier van de stichting ArteGanza. Hij werd geboren in de Marokkaanse stad Fez en groeide op in zijn geboorteland waar zijn vader ambtenaar was. Het gezin leefde in een grote boerderij. Hassan studeerde in Marokko Arabische letterkunde. Hij vertrok naar Nederland om in Amsterdam Engelse taal- en letterkunde te studeren. Daar ontmoette hij zijn vrouw. De liefde hield hem in Nederland. In de beginjaren negentig ging Hassan in Amersfoort wonen en werken. In samenwerking met Theater de Lieve Vrouw werden er multiculturele voorstellingen gegeven zoals: Hassan op Avontuur. In 2011 richtte Hassan de stichting ArteGanza op. Onder zijn leiding werd gestart met een driedaags festival in de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst. Locatie was theater De Icoon.
Nomaden in Muziek
Het allereerste festival werd een verrassend hoor- en schouwspel. De musici kwamen uit alle windstreken maar hadden een gezamenlijke noemer, namelijk: Nomadenmuziek. ArteGanza zou nog een aantal keer vertoond worden in Vathorst. Nu niet in De Icoon maar in tenten. Door het slechte weer en doordat in de nieuwe wijk nog te weinig bekendheid was, viel de opkomst van het publiek tegen.
Hassan besloot het festival te verplaatsen naar de parkeerplaats in het Oliemolenkwartier. Het programma werd, naast muziek uit verre landen, uitgebreid met een parade door de stad, een modeshow en een talentenjacht voor jongeren. Helaas viel de opkomst, ondanks het mooie weer en de goede kwaliteit aan artiesten, tegen.
De laatste jaren is Nomaden in Muziek in samenwerking geweest met Café Miles op de Hof. Nog steeds zijn hier de diverse buitenlandse en typische Nomaden muzikanten te horen en te zien.
De buitenoptredens werden in de volgende jaren geschrapt en vervangen door kleinschalige binnenoptredens. De talentscouts sloegen goed aan. Hassan breidde in 2013 het programma uit met het Statue Project. The Living Statues, levende standbeelden, is Community Art, dat wil zeggen: kunst voor iedereen. Een Living Statue speelt met het gegeven ‘levend’ versus ‘niet levend’ om het publiek in verwarring, dan wel verwondering te brengen.
Woman Unlimited
Een speciaal event tijdens de laatste jaren is Women Unlimited op Vrouwendag. Dit onderdeel richt zich op het maken van verbindingen tussen vrouwen uit alle culturen en van alle leeftijden uit Amersfoort en omgeving.
ArteGanza Talentscout schrijft geschiedenis sinds 2011 met deze jaarlijkse terugkerende competitie voor iedereen met muzikaal talent.
‘Door deze competitie willen we nog meer mensen ontdekken die het waard zijn gehoord en gezien te worden’, aldus Hassan Elammouri, directeur van Stichting ArteGanza. ‘Ik hoop dat de optredens mensen inspireren en verrassen, zodat ze op een leuke manier kennismaken met de diversiteit aan muziek die Nederland rijk is. Ook al spreken we soms elkaars taal niet, de taal van de muziek is universeel.’ Tijdens de competitie strijden muzikanten vanaf 15 jaar om de titel ‘Arteganza Talent van het Jaar’. Als ambassadeur van ArteGanza krijgt de winnaar de mogelijkheid meer van zijn talent te laten zien tijdens festivals en evenementen in Amersfoort en omstreken. Zo mag de winnaar optreden in het voorprogramma van de concertseries ‘Nomaden in Muziek’ die in september a.s begint. De winnaar wordt gekozen door een van muzikanten en deskundigen uit de regio. Ook is er een publieksprijs.
Programma’s waarbij de muziek centraal staat. Waarin de muzikant alle vrijheid heeft om zich muzikaal te uiten. Waarbij ArteGanza deze muzikant uit alle werelddelen een podium geeft. Onze missie is dan ook te verbinden! Te verbinden door muziek. Fête de la Musique is dan ook niet zomaar een feest. Het is een Feest van Muziek. Nee, Het Feest van Muziek! Al jaren bekend bij onze Franse zuiderburen en al jaren een nationaal feest in Frankrijk. Ook in Nederland kent dit festival reeds diverse successen.
033 Fotostad
Erg succesvol en verrassend was het project in 2014 in het kader van 033 Fotostad. Bewoners uit het Pothkwartier werden door professionele fotografen in hun eigen omgeving vastgelegd. De foto’s hingen gedurende het project levensgroot voor de ramen van de bewoners. Hassan maakt de nieuwsgierigheid in alle bezoekers wakker. Voor welke verrassingen gaat hij de komende jaren zorgen?
https://youtu.be/VGtBZpEYeKE
Geef een reactie