Gluren bij de buren, wie wil dat nou niet?
Het stiekem naar binnen kijken en gluren bij de buren is een algemeen bekend fenomeen. Geeft ook niks want dat is alleen maar leuk. Lekker kijken hoe het er bij anderen uitziet, hoe zij de kamer hebben ingericht….en wat een fantastische buitenkans krijg je dan met “Gluren bij de Buren” en “Struinen in de Tuinen”? Een project, bedacht in 2008 door Sijmen Stronks, Siep Stronks en Dirkjan van Oord, tijdens hun studie in Utrecht. De fictieve noemer van het project was Kultlab.
De primeur was in Amersfoort. Met later, in 2012 Struinen in de Tuinen. Dirkjan van Oord noemde dit project “het zusje van Gluren bij de Buren”. In datzelfde jaar werd een nieuwe gemeente betrokken bij Gluren bij de Buren: Nieuwegein. Ook in Nieuwegein was Gluren bij de Buren een daverend succes. Steeds meer gemeentes willen sinds dat moment meedoen aan dit sprankelende evenement. Tot op heden doen mee: Amersfoort, Nieuwegein, Woerden, Zoetermeer, Utrecht, Gooise Meren, Haarlem en Zutphen.
Het project heeft meerdere doelstellingen: Artiesten een podium geven, de wijken gezelliger maken en actieve betrokkenheid van vrijwilligers realiseren. De vrijwilligers zijn al die mensen die betrokken zijn bij Gluren bij de Buren. Zoals alle mensen die hun huiskamers belangeloos beschikbaar stellen aan het publiek en daar de artiesten een podium geven zodat die hun creativiteit en muzikaliteit kunnen uiten.
Laagdrempelig
Het is een groot project van alleen maar “vrijwilligers” waarbij iedere startende artiest, muzikant, cabaretier, performer, stand up-comedian of noem het maar op, mee kan doen. De artiesten krijgen een podium in huiskamers die op de dag van het evenement worden opengesteld door de bewoners daarvan. Er wordt een drietal keer opgetreden en hier kunnen buurtgenoten van de huiskamereigenaar komen kijken en luisteren. Zo kom je bij je “buurman” binnen met een prachtige reden: cultuur! En natuurlijk gaat het niet om het kijken naar de woonsituatie van je buurman, het gaat om de performance, de gezelligheid en het mengen van de buurt. Koffie staat klaar, een koekje erbij en de deur staat die dag open. Iedereen is welkom. Laagdrempelig. Met name dat omdat er in principe geen eisen worden gesteld aan de optredende artiesten. Iedereen kan hier bijvoorbeeld een eerste podium vinden om op te treden!
Het festival is zo’n succes dat het na de primeur in Amersfoort in 2012 is uitgebreid met Struinen in de Tuinen. “Er was vraag naar en we zijn daar aan tegemoet gekomen”, aldus Dirkjan van Kultlab.
De editie van 2017 wordt in alle gemeentes op dezelfde dag, namelijk 19 februari, gehouden. Dit om te voorkomen dat de afronding van het festival in plaats A overlapt wordt met de voorbereiding voor gemeente B. Daarnaast is eenzelfde dag beter voor de algehele publiciteit. De doelstelling is namelijk om een landelijke dekking te krijgen voor het festival.
Geef een reactie