Manifestatie Open Boek 1979-1980 in de Krommestraat in Amersfoort.
Manisfestatie Open Boek was een initiatief van Peter Putters in 1979. Hij was op het idee gekomen naar aanleiding van een toenmalige vaak bij het eethuis Het Florijntje etende gast die connectie had met de Stichting Schrijvers School en Samenleving. Hij vertelde over zijn ervaringen met andere grote boekenfestivals in andere steden en had als onderwijs ambtenaar vaak te maken gehad met dit soort, naar zijn zeggen, goed bezochte festivals annex boekenmarkten. Peter had er oren naar en initieerde met een aantal andere mensen (o.a. Maarten Carbo die bij de Algemene Boekhandel werkte aan de Leusderweg) een bijeenkomst om dit verder vorm te geven. Wat zou de bedoeling worden? Alleen maar bekende schrijvers een podium geven? Voor wie en voor wat? Er zouden meerdere activiteiten worden verbonden aan het festival zoals muziek, een woordwand voor kinderen waarop ze naar hartenlust konden kliederen, een zeepkist waarop iedereen zijn “zegje” kon gaan doen, meerdere podia en een boekenmarkt. Dit alles gesitueerd in de Krommestraat in Amersfoort.
De Krommestraat leende zich bij uitstek omdat deze lange en een beetje krommende straat goed in twee delen was op te splitsen. Het deel bij Het Florijntje zou de “volwassenen” straat zijn en bij de Bosporus (Turks restaurant van Lenie en Acob) zou het centrum zijn voor alle kinderactiviteiten.
Meerdere winkels deelden mee als sponsoren aan het festival. Toen nog niet de middelen aanwezig om mooie en strakke affiches te maken was Bert van As gaarne bereid om een fantasierijk affiche te maken voor dit nieuwe festival. Met de hulp van Terts Brinkhof (Traktor tournee) werden de diverse publicitaire activiteiten ontplooid. De Algemene Boekhandel op de Leusderweg was eveneens sponsor van het festival.
Negenentwintig September 1979 was de primeur van dit speciale festival, geboren als manifestatie. Bekende en minder bekende partijen waar aanwezig bij deze schrijvers- dichters –markt activiteiten manifestatie. Daar waren o.a. de Real Free Press, Harlekijn Holland,
Stichting Dichterskring, Bzztoh (Den Haag) en vele anderen. Ook aan bekende schrijvers en dichters ontbrak het niet, Dolf Verroen, Nannie Kuiper, Bernie Bos en veel meer, zoals Louis Ferron, Johny van Doorn (hij had eerder bij de opening van Het Florijntje in 1976 acte de presence gegeven), Judicus Verstegen enz. Een prachtige rij van schrijvers en dichters voor volwassenen en kinderen die je in de Krommestraat kon horen en zien. Ze kregen allemaal op een speciaal podium een moment een stuk voor te lezen uit een door hun geschreven boek. Deze eerste dag werd afgesloten met muziek en wel door het toenmalige Utrechts Salon Orkest.
Na het eerste boeken festival smaakte dit naar meer. Het werd in 1980 nog eens zachtjes overgedaan. Hierbij werd de organisatie geholpen door de Amersfoortse Courant bij monde van Frans Kotterer die een speciale katern weidde aan alle schrijvers die ook dat jaar aanwezig zouden zijn. Ondanks het succes van deze activiteiten slokten de dagelijkse beslommeringen van de werkzaamheden bij het Florijntje de tijd volledig op en werd besloten geen vervolg meer te geven aan dit leuke festival, Manifestatie Open Boek.
Cora Vonk zegt
Geweldig mooi om het weer te zien, Peter. Wat waren we lekker jong, en hadden we een plezier om te mogen musiceren daar!!
riekje hoffman zegt
Heel leuk waren die tijden.
Ook op andere plekken zoals kleine festiviteiten in Het Waterwingebied, kan ik mooie optredens van jullie herinneren. Ik zet ze nog een keer op de site.
Eric Outshoorn zegt
Jezus, na 40 jaar een aha-erlebnis. Hoe is het moet heel oude maten als Peter, Huib en natuurlijk Frans Rühl? Dat wil deze voormalige verslaggever van de Amersfoortse Courant graag weten. Mooie tijden in Oom Albert, zeker op zaterdagmiddagen met Joost Willemsen , maar ook ’s nachts waar met verhitte kopen zowel Pong als poker werd gespeeld.