Geschiedenis
Het theater Toermalijn werd op 6 september 1964 opgericht door Camilla Koevoets. Dit gebeurde in de Koppelpoort.
Voordat zij Toermalijn oprichtte, was Camilla in de regio ’t Gooi te bewonderen waar zij met haar poppentheater van huiskamer naar huiskamer ging. De pop Sjoempie de Clown was een bekende verschijning tijdens haar act. Camilla Koevoets realiseerde toen al haar gevestigde naam als befaamd en talentvol poppenspeelster. Een naam die in 2016 nog steeds bekend is binnen en buiten de (poppen)theaterwereld.
Koppelpoort
Veel bekende poppenspelers hebben het vak geleerd bij Camilla. Nog steeds is Theater Toermalijn een bakermat en een inspiratiebron voor poppenspelers.
In 1989 werd Camilla Koevoets gehuldigd voor haar 25-jarig jubileum als poppenspeelster in de Koppelpoort. Het toenmalig Reizend Poppenfestival, dat onder leiding stond van Leejo van Putten en Riekje Hoffman, verraste het publiek met een feestweekend vol optredens van collega’s van Camilla en de uitgifte van een boekje genaamd: Het Heksje uit de Vuilnisbak. Tekst was, uiteraard, van Camilla Koevoets en de illustraties waren van de hand van Bert van As. Bert was daarnaast de vormgever van de affiches en folders van het Poppenfestival.
Frans Heddema schreef het volgende nawoord:
Het begin van haar loopbaan was bij het beroemde Salzburger Marionettentheater. Bij Bert Brugmans marionettentheater leerde ze de befaamde bewegingstechnieken, die ze later ook op handpoppen overbracht. In 1978 kreeg Camilla Koevoets de Hans Snoekprijs voor de combinatie van warme inzet van de speelster en een techniek die middel was om het doel te bereiken. Haar liefde voor kinderen maakte dat deze kwaliteiten een magische glans kregen.
Camilla beschouwt zichzelf meer als een verhalenvertelster dan als een theatervrouw.
Poppen in Het Park
De voorstellingen werden na de verhuizing van de Koppelpoort naar Park Randenbroek voortgezet en Camilla breidde de activiteiten rondom haar huisje uit. De Kabouter, met zijn paddenstoelen woonwagen en de prachtige paddenstoelen, gemaakt van boomstronken, zorgden voor een sprookjesachtige sfeer. Daarnaast werden er activiteiten voor kinderfeestjes, en alles wat daarbij komt kijken, aan het aanbod toegevoegd. Kinderen konden zelfs bij een heuse poppendokter op visite.
Het 40-jarig jubileum in 2004 was een groot succes en een vervolg kon niet uitblijven. Zo ontstond een nieuw jaarlijks terugkerend festival onder de naam: Poppen in het Park.
Het laagdrempelige Poppentheaterfestival wordt elk eerste weekend van september gehouden op de vertrouwde plek in het Park Randenbroek in Amersfoort. Voor dit festival wordt een bescheiden entree gevraagd.
Doelgroep
Poppen in het Park is een voorstelling die geschikt is voor kinderen van twee tot tien jaar. Natuurlijk zijn hun ouders, verzorgers, opa’s en oma’s en andere belangstellenden ook van harte welkom. Poppen in het Park biedt een bijzondere programmering met een mooie diversiteit aan poppen- en marionettentheater. Zowel voorstellingen ‘uit de oude doos’ als hedendaags poppenspel zijn te zien.
Alle voorstellingen vinden plaats op de zaterdag- en zondagmiddag en de tijdsduur is van een half uur tot drie kwartier. De voorstellingen worden gespeeld in het theater van Poppentheater Toermalijn en in grote tenten in Park Randenbroek. Ideaal: ook met minder goed weer kan iedereen comfortabel en onder droge omstandigheden van de voorstelling genieten.
Geef een reactie