La Luna Festival
Tussen de festivals Sopla (genoemd naar de toenmalige sigarenfabriek) en De Hollandse Damper is er een connectie. Toeval? De tabakswinkel in de Nieuwstraat 28 heet “De Hollandse Damper” en dat was de woning van initiatiefnemer Simon Luytelaar. Vanaf nummer 28 ontstond een jongerencultuurplek voor muziek, dat dus de naam van de sigarenwinkel kreeg. Simon woont overigens niet meer op nummer 28, maar nog wel op de Nieuwstraat.
Bond van Amersfoortse Musici
Simon kwam vanuit Utrecht naar Amersfoort. In Amersfoort woonde hij in een van de gekraakte panden aan de Langegracht. Daar ontmoette hij drummer Terts Brinkhoff. De ontmoeting had tot gevolg dat beide heren in mei 1977 Stichting B.A.M (Bond van Amersfoortse Musici) oprichtten.
Zo ontstond er een bandje, waar ook Kees Dee (van de huidige gitarenwinkel Kees Dée aan de Leusderweg) in speelde. Bij gebrek aan een bassist, nam Simon deze rol, noodgedwongen, waar. Rondom deze periode woonde Simon in verschillende pandjes. Het geluid (of de geluidsoverlast?) dat met het oefenen werd veroorzaakt was vaak een reden om weer een ander pand te betrekken. Dan waren de buren en medebewoners ook weer blij.
Hollandse Damper
Een lange periode woonde Simon in de Hollandse Damper. Veel jongeren uit de stad kwamen dan bij hem langs om te oefenen, om een gitaar te lenen of om even op een gitaar te spelen. Simon bleef jarenlang de belangen van jonge bandjes behartigen. Zelf speelde hij samen met Fred Limburg en Rob Stheins onder meer in Hubpop (2003) en bij de band Swinges met Dinges. Simon was de spreekbuis voor alle opkomende en gevestigde bands. Later nam Rob Stheins het van hem over.
The BIG BAM BOOM
De B.A.M was dé organisator van een groot aantal muzikale evenementen in Amersfoort en omgeving. Zo waren er fantastische popconcerten in een overwoekerd maar sfeervol Openluchttheater Birkhoven. Men trad op in het voorprogramma van de Nederlandse topband Het Goede Doel (Henk Westbroek en Henk Temming) en B.A.M. was ook aanwezig bij het La Lunatic Festival. Voor dit doel was het openluchttheater feestelijk versierd met grote ballonnen die als planeten verlicht werden. Er waren ook optredens bij de Tractortoernee-festivals op de Berg en optredens in de Flint onder de noemer The BIG BAM BOOM. Het was een geslaagde constructie die twee jaar duurde.
Kraakpanden, oefenruimtes en een oude, koude gasfabriek
De B.A.M had oefenruimtes in tijdelijke onderkomens en in de eerste kraakpanden (onder meer aan de Langegracht, Grote Haag, Koesteeg, Kleine Koppel en Brouwersstraat). Deze ruimtes werden dikwijls gearrangeerd via de BAHA, een alternatieve Jongeren huisvestingsorganisatie. De B.A.M probeerde via de gemeente Amersfoort geschikte oefenruimtes te krijgen. Na een lange periode van onderhandelen kreeg men eindelijk ruimte in een oude gasfabriek. Die ruimte moest door de mensen van B.A.M. zelf verbouwd worden en dat midden in de winter. Het was in de bittere kou flink afzien. Veel uren werden besteed aan de verbouwing en daardoor werd er minder tijd besteed aan musiceren. Maar dankzij het harde werken in de moeilijke omstandigheden was er een ruimte gecreëerd om 700 mensen te ontvangen. Een mooi resultaat, gerealiseerd door veel vrijwilligers.
Bij de opening viel de stroom uit en er waren vreemde geluidseffecten te horen. Dat vreemde effect kwam door de locatie van het pand. De ligging, vlak bij het spoor, had een onverwacht nadeel. De elektriciteitsdraden van het spoor ‘zongen’ mee. Helaas was ook deze locatie een tijdelijke. De plek was bestemd voor nieuwbouw. In 2011 werd de eerste bandbunker opgericht door DJ Groovemaster en Karsten ter Hoeve. Een tweede bunker volgde jaren later.
De Isselt
De muziekschool op de Muurhuizen had ook behoefte aan een andere leslocatie voor de gitaar en drums. Bij de overige muzieklessen had men te veel last van het harde geluid. Zo kon de B.A.M samen met de Popschool terecht op de Isselt, bij de Zwaaikom.
De kale Kelder werd ook gebruikt om te oefenen en op te treden. De ruimte leek bij voorbaat al te klein. Voorheen kon de B.A.M. meer dan 700 mensen ontvangen, in deze ruimte waren dat nog maar 200 mensen. Voorheen was de organisatie nog plat en overzichtelijk, maar nu waren er meer taken zoals: beheer, contracten, artiestenbegeleiding, portier, licht- en geluidtechnici.
Ondertussen was er een huisband ontstaan. De Kelderband werd in 1979 opgericht met Maja Schröder, Wim den Hartog, Marcel Peters, Rob Stheins, Ineke van Doorn en Corry Hondema. Deze band trad op bij de beroemde B.A.M-concerten.
Fusie
In 1998 bleken de ruimtes voor de B.A.M, De Popschool en de Stichting de Kelder in theater de Lieve Vrouw te klein. De programmering combineerde bovendien niet goed met het programma van de Lieve Vrouw. In 2000 fuseerden de B.A.M, de Popschool en de Kelder. De B.A.M.-oefenruimtes werden overgenomen door Stichting de Kelder. Niet lang daarna verhuisde Stichting de Kelder naar het Oliemolenkwartier; de wens voor een grotere en onafhankelijke ruimte was hiermee ingevuld. Een bredere programmering was mogelijk met nieuwe geluiden en diskjockeys. Buiten werden hier voortaan succesvolle pop events gehouden zoals Torenpop en FCA met optredens van Amersfoortse pop grootheden als Jett Rebel, Woodstik, the Handsome Poets, die een gigantische grote indruk achterlieten.
Voor het rode fabriekspand stond een stoere markante houten koe gefabriceerd door kunstenaar Trijs Trompet (ook bekend van Per Expressie). De koe had ooit dienst gedaan in een kunstproject rondom Amersfoort.
Fluor
De gestage groei zorgde voor behoefte naar een nog ruimer pand. Een nieuwe verhuizing naar de Nieuwe Stad kwam in beeld. In de overgangsfase zat De Stichting tijdelijk in het pand op de hoek van de Hof en de Langestraat. Met een grote party als aftrap werd ook de nieuwe naam bekend gemaakt. Fluor opende haar nieuwe onderkomen in 2015 in de Nieuwe Stad. Een brede programmering, uitbreiding van nevenactiviteiten en samenwerkingsvormen zoals met Blueprint zorgen voor elan en een positieve blik op de toekomst.
Kijk voor meer informatie bij Per Expressie en de documentaire Pophistorie Amersfoort.
Geef een reactie