Bijna een halve eeuw eigenwijze cultuur in het hart van Nederland
Het rommelde in de jaren 60. De maatschappij was flink aan het veranderen op diverse terreinen. Vanaf de jaren 70 was daar opeens het straattheater, een nieuw fenomeen in Nederland dat in Amersfoort verrassend snel werd opgepikt. Opvallend snel omdat juist Amersfoort als stad een precaire positie innam en nog altijd inneemt op de rand van de Veluwe en de Randstad. Manoeuvrerend tussen de behouden tentakels van de Veluwe en de koppositie van de Randstad, bleek straattheater de bakermat te zijn van vele festivals die nu nog altijd plaatsvinden in de stad. Een aantal hiervan kreeg een landelijke variant. Zo hebben de huidige theaterfestivals ‘Boulevard of broken dreams’ en ‘De Parade’ hun roots in Amersfoort en creatieve jongeren uit de stad bedenken nog steeds festivals met spinn-offs elders in het land.
Amersfoort bijna een halve eeuw festivalstad, vertelt vooral het verhaal over hoe de komst en inbedding van het openluchttheater in Amersfoort de weg plaveide voor vele toonaangevende, hedendaagse festivals als Spoffin, Into the Woods, Per Expressie, Jazz, LepeltjeLepeltje , Poppen in het Park, FCA, Arte Ganza, 033 Fotostad, Amsup
Riekje Hoffman – initiatiefnemer:
“Samen met de mensen van het eerste uur heb ik een verhaal. Een verhaal dat het waard is verteld te worden omdat het een tijd beschrijft die uniek was; een tijd van zelf pionieren op ongebaande wegen in kunsten, subsidies en wetgeving. Een tijd waarin we grenzen en mogelijkheden verkenden en eigen grenzen te verlegden. Ik ging mijn verhaal weer delen met de mensen van het eerste uur, maar ook met anderen die nu aan het roer staan van festivals in de stad. Er ontstond er een wonderlijke sfeer van herkenning en blijmoedigheid vanwege de kansen die er lagen en opgepakt werden. Tot onze eigen verbazing ontdekten we dat de mensen van het eerste uur geschiedenis hadden geschreven, een straattheatergeschiedenis die blijkbaar zo diep geworteld is in de stad dat hedendaagse festivals er nog altijd op voort kunnen bouwen. Alle reden voor een kleine geschiedschrijving, waarbij de input van het publiek, de organisatoren, sponsors en beleidsmakers een wezenlijk onderdeel vormen”.
De website
Het resultaat is een prachtige compilatie van bijna een have eeuw bekende en minder bekende festivals in Amersfoort. De website vertelt over de geschiedenis en ontwikkeling van festivals aan de hand van de verhalen van mensen die ‘erbij’ waren, de zogenoemde kopstukken. In een documentaire zullen de verhalen en anekdotes van die kopstukken de ontwikkeling illustreren. Naast een historisch overzicht van alle culturele initiatieven, willen de makers ook laten zien dat die initiatieven op verschillende manieren nog altijd doorwerken in het Amersfoort van nu. Op de website wordt iedereen uitgenodigd om te reageren en te genieten. Maar nog meer, de website moet dynamisch zijn. Deel daarom eigen belevenissen, herinneringen en ervaringen! Als leidraad hiervoor: de beknopt beschreven festivals op deze website.
De website is interessant voor Amersfoorters die meer over hun stad willen weten en voor festivalliefhebbers die willen begrijpen hoe Amersfoort in 45 jaar uitgroeide tot een echte festivalstad. En natuurlijk is deze website ook interessant lees- en kijkmateriaal voor alle Nederlandse theater- en festivalliefhebbers die het verhaal van de ontwikkeling van buitentheater willen beleven. Het verhaal van Amersfoort.
Tot slot: deze website is vooral een teken van respect en buiging voor de organisatoren. De mensen die onder meer Boulevard of Broken Dreams, Traktor Toernee, Groenmarkt Kommittee, Theater Terras, Het Internationaal Poppenfestival, La Strada en Etcetera tot leven hebben gebracht. Zonder hun lef en doorzettingsvermogen (en soms georganiseerde roekeloosheid) was Amersfoort wellicht nog steeds een slaperige, saaie stad aan de rand van de Veluwe en de Randstad geweest.
Crowd Funding
Wil je dit fantastische initiatief financieel ondersteunen? Klik hier voor meer info.
Geef een reactie